Current Visitor

Ahad, 1 April 2012

Berita Pembinaan ~ Penggunaan Tayar-tayar terpakai sebagai asas bangunan


BANGUNAN adalah pengguna tenaga terbesar di dunia, dengan menggunakan lebih daripada dua pertiga daripada kuasa yang dihasilkan dan menyumbang kepada 40% jejak karbon global, daripada pembinaan dan penyelenggaraan bangunan itu sendiri

Beribu-ribu tayar terpakai digunakan sebagai asas untuk projek pembinaan kompleks membeli belah di Shah  Alam Selangor

Bertitik tolak tersebut, sebuah syarikat tempatan iaitu, Mainstay Sdn Bhd telah memutuskan untuk membuat Mall Pejabat Unit Kedai baru pembangunan kompleks di Shah Alam sebagai mesra alam yang mungkin. Salah satu daripada langkah-langkah yang diambil ke arah matlamat tersebut adalah suatu yang luar biasa - yang menggabungkan hampir 220,000 tayar getah yang digunakan ke dalam asas bangunan. Beribu-ribu tayar yang digunakan yang digunakan untuk membentuk asas Angkasa kompleks membeli-belah baru U8 di Shah Alam. Ini teknik pembinaan revolusi mewujudkan sink haba yang akan membantu sejuk. Bahagian dalam bangunan yang secara semula jadi. Dipanggil Space U8 untuk menunjukkan keluasan bangunan, kompleks ini akan menjadi bangunan pertama komersial untuk menggunakan teknologi revolusioner Pintar dan Cool Homes dicipta dan dipatenkan oleh Lincoln Lee. Sistem itu menggunakan tayar untuk mewujudkan sink haba yang longkang haba dari tembok-tembok yang dibina dengan bata konkrit berudara autoklaf, lantas menjadikan sejuk bangunan pedalaman dan meminimumkan keperluan penghawa dingin.

Terletak di Bukit Jelutong, rentang kompleks 3.2ha yang terdiri daripada 58 unit kedai-kedai dan pejabat empat tingkat serta dua aras bawah tanah. Besar 6300 meter persegi halaman di tengah-tengah kompleks permata mahkota bangunan dan benefisiari utama teknologi Rumah Pintar dan Cool.

"Laman di tengah-tengah bangunan dan kami merancang untuk menggunakannya untuk aktiviti-aktiviti dan sebagai kawasan komuniti. Kami mahu untuk digunakan sebagai tenaga sesedikit mungkin untuk menyejukkan, "kata Raja Mohd Azmi Raja Razali, pengerusi eksekutif Pembangunan Mainstay.


"Dengan sistem ini, suhu boleh diturunkan sebanyak 2 ° C hingga 3 ° C. Jadi tidak mungkin menjadi keperluan untuk penghawa dingin. Ia tidak akan menjadi sejuk tetapi ia akan menjadi sejuk dan selesa, dengan tiupan angin yang wajar diambil kira. "

Lee berkata teknologi yang disimpan wang yang sebaliknya akan dibelanjakan untuk menyejukkan bangunan itu. "Rang undang-undang terbesar pengurusan bangunan untuk membayar setiap bulan biasanya satu untuk penghawa dingin. Tetapi di sini, mereka boleh menyimpan 50% kepada 60% daripada tenaga elektrik yang digunakan untuk pendinginan. "

Selain menggunakan sistem Rumah Pintar dan Cool, Space U8 bangunan ini juga akan menggabungkan sistem solar photovoltaic (sekitar 138 kilowatt puncak) di atas bumbung halaman untuk menjana tenaga elektrik. "Idea ini adalah untuk menggunakan tenaga solar kepada bidang kuasa bersama seberapa banyak yang kita boleh. Apa-apa tambahan akan diserahkan kepada grid, "kata Raja Azmi. "Kami juga menimbangkan penggunaan penghawa dingin terma suria untuk mengurangkan pergantungan kepada tenaga elektrik dari grid kuasa penghawa dingin." Bumbung halaman yang direka khas untuk menerima banyak cahaya semulajadi dan mengadakan peruntukan bagi kawalan suhu optimum dan penebat.

Kawasan hijau

Apabila Syarikat Mainstay sdn bhd. mula merekabentuk bangunan itu, pemikiran menjadikan ia hijau sudah dalam rancangan itu, walaupun tidak dengan cara yang utama.

"Kami telah melihat penyelesaian penjimatan tenaga seperti lampu cekap tenaga, alat-alat penjimatan tenaga bagi tempat letak kereta kami yang akan menjimatkan kira-kira 45% daripada penggunaan tenaga dan sebagainya," kata ketua pegawai eksekutif kumpulan, Ang Teck Seong. .

Lee, pengarah eksekutif berusia 47 tahun, telah membina rumah cekap tenaga dengan dalaman sejuk yang tidak memerlukan penghawa dingin selama lebih 11 tahun. Selepas lawatan kerumah Lee di Semenyih (yang juga dibina dengan teknologi), Raja Azmi dan Ang membuat keputusan pecah tanah mengguna pakai teknologi Lee kompleks membeli-belah mereka.

Manakala sistem Rumah Pintar dan Cool telah terbukti dibina untuk unit rumah kediaman, kini diuji bangunan komersil buat pertama kali.

"Kami terpaksa mengubah persepsi seluruh bagaimana untuk membina bangunan dan jurutera tidak gembira mengenainya," kata Ang sambil ketawa. "Tetapi kita tahu bahawa Lincoln telah berjaya melakukan ini untuk rumah, dan kita yakin para jurutera bahawa ia adalah satu sistem yang boleh digunakan."

Apabila siap, bangunan itu akan menjadi sink haba buatan manusia yang terbesar yang diwujudkan dengan tayar yang digunakan di dunia dengan 220,000 tayar anggaran yang digunakan dalam asas bangunan, bilangan yang akan meningkat kepada setengah juta akhirnya.

"Kami pasti mengambil risiko kerana ia tidak pernah dilakukan sebelum dan mungkin mempunyai beberapa isu teknikal. Ia juga akan lebih mahal kerana tayar, panel solar dan sebagainya, "kata Raja Azmi. "Tetapi kita bersetuju bahawa ini adalah sesuatu yang baik dan berbaloi, dan kami bersedia untuk membuat pengorbanan dari sudut kewangan dan masa untuk menampung ini."

Untuk memberi gambaran yang lebih jelas, berapa banyak syarikat telah dikorbankan, beliau memberikan satu contoh asas bangunan itu sudah berada di peringkat akhir pembangunan apabila Lee datang atas kapal.

"Kami perlahan pembinaan untuk memasukkan tayar ke dalam struktur. Bahawa adalah agak sukar bagi kami, "kata Raja Azmi.

Lee menganggarkan-olah dia telah terlibat dalam projek ini dari awal, mereka akan menyelamatkan sekurang-kurangnya RM10 juta. Sebaliknya, mereka kini akan dikenakan RM4mil tambahan kepada RM5mil hanya untuk menampung tayar dalam asas bangunan.

"Kebanyakan peniaga tidak akan melakukan sesuatu seperti ini! Mungkin sebagai pemaju kali pertama, kami naif cukup untuk mengambil risiko itu, "kata Raja Azmi yang ketawa.


Tulang belakang Pembangunan Pengerusi Eksekutif Raja Mohd Azmi Raja Razali (kanan) dan Lincoln Lee, pencipta teknologi Rumah Pintar dan Cool, di tapak pembinaan kompleks membeli-belah Space baru U8.

"Kami akan menguruskan kompleks sendiri dan bangunan utama masih akan dimiliki oleh kami, dan juga sebagai tempat letak kereta dan halaman pusat. Oleh itu, kami mengawal elemen-elemen utama bangunan itu. Itulah sebabnya mengapa kita sanggup untuk melabur dalam ini. "

Mereka juga berharap untuk mewujudkan kesedaran bahawa pemanasan global adalah ancaman yang sangat nyata, dan untuk memimpin melalui teladan. Tetapi Raja Azmi menganggap bahawa pemaju tidak dapat melawan bahawa perang ke atas mereka sendiri.

"Kerajaan harus datang dengan satu insentif untuk menggalakkan pemaju untuk melakukan perkara-perkara ini. Bahan-bahan seperti panel solar boleh menjadi mahal dan bukan semua orang akan mahu melakukannya. Jadi mesti ada beberapa insentif bagi pemaju seperti kita mahu melakukannya, "katanya

2 ulasan:

Kapten Lapok berkata...

Teknik telah agak lama sebenarnya dipakai utk projek2 perumahan di putrajaya. Telah pergi lawatan tapak projek pada 2008 rasanya. Ianya dpt memgurangkan penggunaan konkrit dan besi

Tanpa Nama berkata...

supply tayar dari mane ye?