Current Visitor

Jumaat, 3 Jun 2011

Kerjaya- Arkitek


ARKITEK

Tugas seorang ariktek ialah mereka bentuk sesuatu bangunan yang sesuai dengan kehendak-kehendak pengguna, kos, alam sekitar dan memenuhi syarat-syarat undang-undang dan akta perancangan setempat. Seorang arkitek bertanggungjawab untuk menyelaras dan mengawas pelaksanaan sesuatu projek bangunan dari mula hingga ke akhir penyiapannya.

SYARAT-SYARAT

Sekiranya berminat untuk memilih bidang itu sebagai kerjaya, seseorang perlu lulus Sarjana Muda Seni Bina dan institusi pengajian tinggi tempatan atau luar negara yang diiktiraf. Mereka juga perlu lulus peperiksaan yang dikendalikan oleh Lembaga Arkitek Malaysia dan Pertubuhan Arkitek Malaysia bagi mendapatkan pengiktirafan sebagai arkitek bertauliah.

Terdapat beberapa cara untuk melanjutkan pengajian di bidang ini:

Di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) atau Universiti Teknologi MARA (Uitm) misalnya, para pelajar perlu mendapatkan kelulusan yang baik di peringkat SPM atau SPMV. mereka perlu mendapat lima kepujian dalam lima mata pelajaran termasuk bahasa Melayu dan Matematik. Pelajar akan mengikuti pengajian selama tiga tahun dan dianugerahkan diploma. Pelajar yang layak akan dibenarkan melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah untuk tempoh tiga tahun.

Program Matrikulasi Kementerian Pendidikan.

Matrikulasi Sains menawarkan tempoh pengajian selama satu setengah tahun sebelum mengikuti pengajian Sarjana Muda Seni Bina di USM, UM dan UIAM. Program ini memerlukan calon lulus peperiksaan SPM/SPMV serta mendapat kepujian bahasa Melayu, Matematik, serta tiga mata pelajaran yang lain.

Terdapat pelbagai saluran lain lagi untuk mengikuti bidang ini.
Untuk mengikuti pengajian Sarjana Muda Sains Seni Bina di UM dan UIAM, calon perlu lulus SPM dan mendapat sekurang-kurangnya lima kepujian dan lulus Bahasa Melayu. Calon juga perlu lulus STPM dengan mendapat prinsipal yang baik, khususnya dalam mata pelajaran Matematik dan Fizik.

4 ulasan:

~FaatiNNasreeN~ berkata...

UITM XDE PON..HUHU

miss.ainshahimi berkata...

xada apa? kos akitek ke? eh ade la...dekat uitm seri iskandar, perak....
fakulti senibina perancang dan ukur

Tanpa Nama berkata...

kan da tulis kt atas tuh....btw, Senibina UITM ade 2, stu kt sri iskandar satu lagi induk shah alam...

Zulhery Fahmy berkata...

Poli pon ad gak der.. Hbat2 model dieorang jgn tkejut..