Current Visitor

Selasa, 26 Februari 2019

Pesanan Belian (PO) vs Surat Setujuterima (LOA)


Purchase Order atau Pesanan Belian biasa digunakan di dalam sektor private atau kerajaan. Dalam opis gomen ada juga yg guna istilah Pesanan Tempatan atau Local Order (LO). Kiranya PO dan LO adalah dokumen yang sama. Biasa dlm PO akan menyatakan terma tempoh dan harga pembelian suatu barangan.
Surat Setujuterima atau SST atau LOA in English merupakan surat tawaran dari klien kpd kontraktor yang mengandungi detail harga dan keperluan kontrak.
Perbezaan antara LOA dan PO agak ketara dimana keterangan agak ringkas terdapat di dlm PO dan tiada akuan terima oleh pembekal kecuali akuan semasa siap kerja tersebut oleh kontraktor atau pembekal.
Manakala dalam LOA, terdapat keperluan atau ruang utk kontraktor menerima atau menolak tawaran tersebut...
Dalam katalain, hubungan kontrak antara 2 pihak menerusi LOA adalah jelas dan mengikat seperti yang dinyatakan di dalam Keperluan Akta CIPAA2012, semua kontrak yg dibuat secara bertuliS seperti menerusi LOA boleh dibawa kepada CIPAA Act oleh pihak terkilan iaitu yang tidak mendapat bayaran.
Apacer pulak dgn status PO, boleh kah ia dikira sebagai kontrak bertulis, dan apakah terjadi jika supplier atau kontraktor berjaya menyempurnakan bekalan dan berniat untuk menuntut bayaran ,telah dinafikan oleh majikan.
Biasanya jika ada pertikaian semasa kontrak berjalan berkaitan isu bayaran, mekanisma utk selesaikan adalah menerusi adjudikasi proses. Salah satu keperluan spt seksyen 2 CIPAA Act. Kontrak perlu dalam bentuk bertulis. Oleh demikian bagaimana dgn status PO adakah ia juga dikira bertulis?
Untuk menjawab status PO ini. Jom kita terjah case, *Inovatif Engineering (M) SB vs Nomad Engineering (2016)*... Dalam kes ini. PO juga diputuskan oleh hakim sbg kontrak yg bertulis...
Oleh demikian, perlu diberi perhatian oleh pelbagai pihak samaada private atau kerajaan, sekiranya berlaku kegagalan bayaran walaupun kerja ditawarkan secara PO, ia memberi peluang kpd pihak terkilan untuk menuntut hak melalui CIPAA
Terdapat juga bentuk tawaran kerja dlm perolehan kerajaan menerusi inden kerja. Adakah inden kerja ini sama dengan maksud Seksyen 2 , CIPAA Act. (kontrak perlu dalam keadaan bertulis)???
Jumpa lagi

0 ulasan: